Posprzątaj bałagan i pozamykaj sprawy

Listopad 2nd, 2011

Witam. Dziś przybliżę Ci zasadę numer dwadzieścia osiem. Oto ona:

Posprzątaj bałagan
i pozamykaj sprawy

W tym rozdziale Jack Canfield daje Ci niezmiernie prostą odpowiedź na pytania: „Dlaczego jeszcze nie osiągnąłem sukcesu?”, oraz „Dlaczego nie dostaję tego czego pożądam?”. Zapewne chciałbyś poznać tę odpowiedź. Oczywiście, postaram się, przybliżyć Ci ją, na tyle, aby stała się dla Ciebie przydatna.

Jack uważa, że aby móc zająć się czymś na poważnie należy przy każdym projekcie, przedsięwzięciu, przy każdej sprawie, stosować diagram nazwany „CYKLEM ZAMKNIĘCIA”. Cykl ten składa się z sześciu etapów:

• Zdecyduj
  • Zaplanuj
  • Zacznij
  • Kontynuuj
  • Zakończ
  • Zamknij

Podejmując się jakiegokolwiek zadania należy przejść przez te sześć etapów. Bardzo ważne jest aby każdą sprawę zamknąć, kończąc ją definitywnie.

Zastanów się jak wiele spraw masz zaczętych i nadal nie dokończonych, lub nawet zakończonych, a nie zamkniętych. Pomyśl, że każda taka sprawa zaprząta Twój umysł nie pozwalając mu działać nad sprawami aktualnymi. Zrób więc dokładny przegląd swoich niedokończonych spraw i pozamykaj je raz na zawsze. Te, które jesteś w stanie skończyć, skończ; te których nie masz zamiaru kończyć przekaż komuś innemu do realizacji lub podejmij decyzję o ich zarzuceniu. Kiedy już uporasz się ze wszystkim, będziesz miał Świerzy i niezaprzątnięty niczym umysł zdolny do osiągania rzeczy niemożliwych.

Podobnie jest z twoim otoczeniem. Jeśli otacza Cię bałagan, poświęć weekend, aby go uprzątnąć. Przejrzyj swoje szafy, szafki, komody, komórki, strychy, garaże itp. Sprawdź co z zalegających tam rzeczy naprawdę jest Ci potrzebne, a co nadaje się do wyrzucenia. Następnie zrób ten poważny krok i pozbądź się tych niepotrzebnych ciuchów, narzędzi, szpargałów i innych śmieci. Porządkując to wszystko zrobisz miejsce na nowe rzeczy.

Jeśli jesteś kobietą, to zapewne stajesz od czasu do czasu przed dylematem: „Nie mam co na siebie włożyć”. Pomyśl o tym w ten sposób: „Nie kupuję nic nowego, ponieważ nie mam na to miejsca. Jeśli jednak zrobię miejsce w szafie, to będę mogła zapełnić je czymś zupełnie nowym”.

Jack Canfield twierdzi, że: „Jeśli jest cokolwiek nowego, co chciałbyś w życiu mieć, musisz zrobić temu miejsce. W sensie psychologicznym i fizycznym.”

Zacznij porządkować swoje sprawy, oraz swoje najbliższe otoczenie i zrób miejsce nowemu. Im wcześniej zaczniesz, tym szybciej osiągniesz to czego pragniesz..

PS.

Powyższy tekst został przygotowany na podstawie książki Jacka Canfielda „Zasady Canfielda

• jacka canfielda
  • zasady jacka canfielda
  • jack canfield zasady

Nie spuszczaj z oczu nagrody

Październik 26th, 2011

Po długiej przerwie kontynuuję zaczęte dzieło propagowania rewelacyjnych zasad ludzi sukcesu. Nadeszła pora na dwudziestą siódmą  zasadę Jack’a Canfielda. Oto ona:

Nie spuszczaj z oczu nagrody

Jedną z charakterystycznych cech ludzi sukcesu jest to, że zawsze koncentrują się na pozytywnych aspektach życia. Bez względu na to co dzieje się dookoła, przez cały czas skupiają się na swoich przyszłych osiągnięciach i zwycięstwach. Są nieustannie skoncentrowani na swoim celu i na dążeniu do jego realizacji. Działają w ten sposób i odnoszą korzyści niemal we wszystkim za co się zabierają.

A zatem, czemu i Ty nie miałbyś odnieść równie spektakularnych sukcesów? Weź przykład z ludzi, którzy się to udaje. Już dziś odrzuć schemat „zamartwiania się na przyszłość” i myślenia o wszystkim co może pójść nie tak. Zamiast tego zacznij skupiać się na pozytywach. Zacznij myśleć o kolejnych krokach, jakie będziesz realizować na drodze do osiągnięcia wymarzonego celu.

Jack Canfield proponuje bardzo ciekawą technikę charakteryzującą się prostotą i dużą użytecznością. Metoda ta polega na tym, abyś każdego wieczora poświęcił(a) kilkanaście minut na to by wyobrazić sobie jak powinien wyglądać Twój idealny następny dzień. Wyobraź sobie, że wszystko idzie zgodnie z Twoim planem, realizujesz wszystkie sprawy bez żadnych problemów, finalizujesz każdą zaplanowaną transakcję. Wyobraź sobie jak każdą czynność wykonywaną w dniu jutrzejszym realizujesz najlepiej jak potrafisz. Wyobraź sobie, że osiągasz szczyt swoich możliwości. Dzięki zastosowaniu tej metody, sprawisz, że Twoja podświadomość przez całą noc będzie wypracowywać sposoby, aby te wizje urzeczywistnić. Jeśli wyrobisz w sobie nawyk wykonywania tego ćwiczenia każdego wieczora, prawdopodobnie odmieni to Twoje życie.

Wieże w Ciebie. Dasz radę. Tylko zrób pierwszy krok.

• bajka o nagrodzie

Uznaj swoją pozytywną przeszłość

Lipiec 13th, 2011

Dwudziesta szósta zasada Jack’a Canfielda to:

Uznaj swoją pozytywną przeszłość

Nasza pamięć jest głęboko powiązana z emocjami. Jakie są więc tego konsekwencje? Otóż takie, że większość z nas znacznie lepiej pamięta swoje porażki, błędy i niepowodzenia niż odniesione w życiu sukcesy.

Kiedy dziecko ładnie się bawi w swoim pokoju, jest ciche i spokojne – rodzice nie zwracają na nie uwagi, jednak kiedy zrobi coś nie tak – zaraz się zaczynają krzyki i tłumaczenia. Kiedy nauczyciel sprawdza dyktando, zwraca uwagę na błędy, a nie na to co było dobre, a potem przy całej klasie te błędy koryguje. Kiedy Ty zrobisz coś źle w pracy, Twój szef wezwie Cię na dywanik i przeprowadzi poważną rozmowę. Wszystkie te sytuacje wiążą się z negatywnymi emocjami i przez to pozostają na trwałe w pamięci człowieka.

Na spotkaniach Klubu Ludzi Sukcesu im. Małego Tadzia w Warszawie nauczyłem się doceniać swoje własne sukcesy. Jeden ze stałych punktach na tych spotkaniach nosi nazwę „sukces na co dzień”. Polega to na tym, że każdy z uczestników spotkania chwali się swoim ostatnio odniesionym sukcesem. Kiedy byłem na spotkaniu po raz pierwszy, zastanawiałem się, „co ja mam powiedzieć – przecież ja żadnych sukcesów nie odnoszę”. I wtedy stało się coś pięknego. Otóż stali bywalcy klubu wstawali i mówili o swoich sukcesach:

• „Naprawiłem kontakt”
  • „Ugotowałem zupę, chociaż mama zapraszała mnie na obiad do siebie”
  • „Wyszedłem ze znajomymi do teatru zamiast spędzić kolejny wieczór przed telewizorem”

Zrozumiałem, że sukcesy to nie tylko miliony na koncie. Wystarczy obniżyć poprzeczkę i zacząć je dostrzegać. Każdy z nas (również TY), odniósł w życiu znacznie więcej sukcesów niż porażek.

Jack Canfield proponuje zrobienie doświadczenia i wypisania na kartce stu sukcesów, jakie dotychczas osiągnąłeś w swoim życiu. A więc weź kartkę papieru, coś do pisania i do dzieła. Na pewno dasz radę. Sto sukcesów nie jest niczym nadzwyczajnym. Uwierz mi, dasz sobie z tym radę.

Kolejnym elementem, który jest charakterystyczny dla spotkań KLS to wręczanie dyplomów (za najlepszą mowę programową, za najlepszą mowę w łańcuszku mówców, za najlepszą recenzję i za najlepszy sukces na co dzień). Moim zwyczajem jest kolekcjonowanie tych dyplomów. Czasem wyciągam teczkę w której je przechowuję i przypominam sobie wydarzenia związane z okolicznościami otrzymania danego dyplomu. Przypominam sobie pozytywną energię, która pojawiła się w chwili kiedy odbierałem ten dyplom.Takie działanie sprawia, że zaczynam bardziej cenić swoje umiejętności. Dzięki temu wzrasta moje poczucie własnej wartości. A co za tym idzie, nabieram energii do dalszego działania.

Nic nie motywuje do działania bardziej niż odniesione sukcesy. Jack Canfield proponuje więc, aby świętować swoje sukcesy, zbierać związane z nimi materiały (np. wycinki w gazecie, gdzie znajduje się twoje zdjęcie, dyplomy, wyróżnienia, listy z podziękowaniami itp.)

Od dziś świętuj swoje sukcesy. Urządzaj przyjęcia z okazji realizacji własnych celów. Nie krępuj się, niech cały świat dowie się jakim człowiekiem sukcesu jesteś.

Frazy wyszukiwarek użyte do odnalezienia tej strony:

• dyplom dla taty wypisany
  • klub małego tadzia
  • klub ludzi sukcesu im małego tadzia

Wypisz się z klubu „Czy to nie okropne…” i otocz się ludźmi sukcesu

Lipiec 6th, 2011

Dwudziesta piąta zasada Jack’a Canfielda brzmi następująco:

Wypisz się z klubu
„Czy to nie okropne…”
i otocz się ludźmi sukcesu

„Jesteś średnią pięciu osób, z którymi spędzasz czas.”

JIM ROHN

Przedstawione powyżej stwierdzenie Jimiego Rohna obrazuje tę zasadę w bardzo wysokim stopniu. Jeśli pragniesz osiągnąć sukces, powinieneś spędzać jak najwięcej czasu z ludźmi, którzy takie sukcesy odnieśli. Postaraj się odszukać takie osoby i poświęć jak najwięcej czasu na to, aby je obserwować i naśladować.

Być może zastanawiasz się w jaki sposób osoba przeciętna może zyskać przychylność takich osób. Otóż jest wiele sposobów. Możesz na przykład poszukać jakiegoś klubu, w którym spotykają się takie osoby (na przykład Klub Ludzi Sukcesu im. Małego Tadzia w Warszawie, do którego ja należę). Ludzi takich możesz spotkać na szkoleniach, na wykładach, czy seminariach. Możesz zapoznać ich angażując się w działalność charytatywną itp. Jest wiele sposobów na które wpadniesz jeśli tylko poświęcisz temu odrobinę czasu i postanowisz, że chcesz tego dokonać.

Słyszałem kiedyś takie porównanie. Otóż, kiedy umieścimy w misce żywe kraby, zawsze znajdzie się jakiś osobnik, który zaczyna się wspinać po ścianach niski. Jednak kiedy jest już prawie na krawędzi jakiś inny „życzliwy” krab chwyta go swoimi szczypcami i ściąga go w dół. Podobnie jest z ludźmi. Zdarzają się osoby, które swoim zachowaniem , swoimi uwagami, „ściągają Cię w dół”. Takich ludzi nazywa się „ludźmi toksycznymi”. To właśnie oni mówią Ci, że to co zamierzasz zrobić „jest dla Ciebie za trudne”, „jest ponad Twoje siły”, „tego się nie da zrobić” itd. itp. Jeśli to możliwe unikaj takich osób. Trzymaj się od nich z daleka. Zrób listę swoich znajomych i sprawdź, którzy z nich zaliczają się do tych toksycznych? Spróbuj ograniczyć kontakty z tymi osobami. W zamian spotykaj się częściej z tymi, którzy osiągają sukcesy, pozytywnie patrzą w przyszłość i wspierają Twoje inicjatywy dobrym słowem i wiarą, iż sobie poradzisz.

Życzę wielu sukcesów. Ja w Ciebie wierzę.

• wypisz się

Przekraczaj oczekiwania

Czerwiec 29th, 2011

Kolejną z zasad Jacka Canfielda jest:

Przekraczaj oczekiwania

Czy wykonując zadania, starasz się, aby robić więcej niż się od Ciebie oczekuje, oraz więcej niż zobowiązałeś się wykonać? Jeśli nie, to spróbuj wyrobić w sobie ten nawyk.

Jednym z wyróżników ludzi sukcesu jest to, że robią oni więcej niż muszą. Do swoich obowiązków zawsze dokładają coś ekstra.

Być może zastanawiasz się po co to robią i jaki jest sens, robienia czegoś za co nikt im nie płaci.

Otóż wykonując więcej niż się od Ciebie wymaga, zaczynasz wyróżniać się z tłumu ludzi przeciętnych, którzy odbębniają swoje minimum. Stajesz się widoczny. Jesteś wtedy pierwszym do awansu i ostatnim do wywalenia na bruk. Zyskujesz rzesze wiernych klientów. Jednym słowem – przekraczając oczekiwania, pewnie kroczysz w stronę sukcesu.

Kilka lat temu potrzebowałem ubezpieczenia na życie. Poprosiłem znajomego, aby skontaktował mnie ze swoim agentem ubezpieczeniowym. Okazał się bardzo rzetelnym i sympatycznym człowiekiem i wkrótce stałem się posiadaczem polisy na życie. Myślałem, że w ten sposób kończy się moja przygoda z tym człowiekiem. A jednak myliłem się. W przeddzień wigilii Bożego Narodzenia otrzymałem pocztą przesyłkę. Byłem zdziwiony, gdyż niczego nie zamawiałem. Otworzyłem, a w środku znajdował się sympatyczny gwiazdkowy upominek i kartka z życzeniami od mojego agenta ubezpieczeniowego. To było bardzo sympatyczne z jego strony. Poczułem się kimś wyjątkowym i od razu zapałałem wielką sympatią do człowieka, który mnie obdarował. Nie musiał tego robić. Nie oczekiwałem podobnego gestu. On zrobił coś więcej niż wymagane minimum. Od tamtej pory dostaję podobny upominek w każde święta. Natomiast ja polecam go każdemu znajomemu, który potrzebuje jakichkolwiek usług agenta ubezpieczeniowego.

Również Ty możesz już dziś zacząć praktykowanie tej zasady. Zastanów się co możesz dodać od siebie w tym czym zajmujesz się na co dzień, jak możesz sprawić aby Twój szef, lub Twoi klienci byli bardziej zadowoleni z tego co robisz. Pokaż wszystkim, że nie jesteś jak inni przeciętniacy. Pokaż, że jesteś człowiekiem sukcesu.

Życzę wytrwałości,

Spolszczenie: Bartłomiej Adamowicz | Dobrytata.waw.pl oparty na Wordpress