Zostań odwróconym paranoikiem
Tak brzmi szósta z zasad Jacka Canfielda. Trochę nietypowa nazwa, jeśli chodzi o zasady sukcesu. Zapewne, zastanawiasz się, co w ogóle może mieć wspólnego z sukcesem.
Zasada ta jest w gruncie rzeczy pomysłem W. Clementa Stone’a. Wychodził on z założenia, że aby dopomóc sobie w odnoszeniu sukcesów należy przyjmować postawę „odwróconego paranoika”. Co to oznacza?
Otóż paranoik, to osoba, która we wszystkim upatruje spisku, przeciwko sobie. „Bogaci chcą mnie okraść”; „Rząd robi wszystko, aby doprowadzić społeczeństwo do skrajnej nędzy”; „Ludzie tylko czekają, aż powinie mi się noga” Takie i tym podobne opinie można usłyszeć z ust typowego paranoika.
„Odwrócony paranoik”, to osoba, która uważa, że cały wszechświat działa i spiskuje tylko i wyłącznie po to, aby jemu żyło się lepiej, łatwiej, przyjemniej i w dostatku.
Stosując tę zasadę masz szansę znacznie poprawić swoją jakość życia. Bo czy nie będzie Ci łatwiej i przyjemniej żyć ze świadomością, że cały otaczający cię świat, to źródło niewyczerpalnych możliwości. Czy nie będzie Ci przyjemniej wieść życie, ze świadomością, że każdy napotkany przez Ciebie człowiek sprzyja Ci i chce twojego dobra?
Większość ludzi sukcesu myśli w ten sposób. Zapytani, o tę metodę, odpowiadają, że sposób myślenia nazywany zachowaniem „odwróconego paranoika”, sprawia, że łatwiej dostrzegają szanse i je wykorzystują. Skoro cały wszechświat działa właśnie po to, aby im się udało, to czego mają się lękać.
Zastosuj tę metodę i Ty. Myśl jak człowiek sukcesu, działaj i osiągaj sukcesy. Przecież cały świat Ci sprzyja.
Wierzę, że Ci się uda.
Pozdrawiam Sławomir Żbikowski
PS. Powyższy tekst został przygotowany na podstawie książki Jacka Canfielda „Zasady Canfielda”